بیست و ششم آذرماه، آخرین روز از برگزاری نمایشگاه تبلیغات و بازاریابی بود، نمایشگاهی که انتقادات بسیاری از فعالان این صنعت را در فضای لینکدین به همراه داشت، به همین بهانه از نزدیک به بررسی کم و کیف ماجرا پرداختیم و آنچه در ادامه میخوانید یادداشتی مملو از گلایه، تمنا و البته امیدواری است.
نامش را گذاشتهاند «نمایشگاه بین المللی تبلیغات، برندسازی، بازاریابی، زنجیره صادرات و صنایع وابسته» و به اختصار خود را نمایشگاه تبلیغات و بازاریابی معرفی میکنند و با تمام احترام هیچ ربطی به این صنعت ندارند.
برگزاری نمایشگاه، همایش، رویداد و … خوب است، هرچیزی که موجب افزایش آگاهی، شبکهسازی و ارتباطات، فرصتهای همکاری و فروش، نوآوری در خدمات و محصولات، افزایش اعتبار و بازاریابی هدفمند شود، حتما خوب است، شکی در این نیست، اما هر گردی هم نمیتواند گردو باشد.
نوزدهمین دوره این نمایشگاه به سختی توانست دو سالن را پر کند، خبری از آژانسهای تبلیغاتی نبود، مات؟ خیر! ایران نوین؟ خیر! بادکوبه؟ خیر! آفتاب؟ خیر! اشاره؟ خیر! ویژن؟ خیر! این چه نمایشگاه تبلیغاتی است که نه تنها آژانسهای بزرگ بلکه هیچ آژانس دیگری در آن حضور ندارد، اصلا چرا راه دور برویم حتی یک برند نام آشنا یافت نشد که نشد!
برگزاری نمایشگاهی بدون مشارکت برندهای بزرگ و معتبر، باعث کاهش و جذابیت آن میشود، از زاویه دیگر برندهای بزرگ معمولا اسپانسرهای اصلی نمایشگاه هستند، طبیعی است که در غیاب این برندها، نمایشگاه قدرت و منابع لازم برای برگزاری یک رویداد حرفهای و باکیفیت را ندارد.
اکران یک تکرار بیتنوع!
از غیبت بزرگ نامداران صنعت که عبور کنیم، میرسیم به کادر خاکستری! غرفههایی که نه فرم و نه محتوای خوبی داشتند! ساخت غرفهها برخلاف نمایشگاههای دیگر با درصد بالایی از کج سلیقگی همراه بود، تبلیغاتچیها در تمام نمایشگاهها فضایی خلاقانه برای برندهایشان در صنایع مختلف خلق میکنند و به نمایشگاهی که نام تبلیغات را یدک میکشد که میرسیم، از این کج سلیقگی ذوقمان کور میشود.
از ظاهر ماجرا که بگذریم، محتوای بیتنوع و تکراری را چه کنیم؟ چاپ بنر! هدایای سازمانی، چاپ کارت ویزیت، ساخت تابلو و دیگر هیچ!
مخاطب علاقهمند از کار و تحصیلش زده و دل به ترافیک سئول در این هوای آلوده، پول بلیط هم پرداخت کرده که اینها را ببیند؟ البته که تمامی این کسب و کارها قابل احترامند اما تنها بخش کوچکی از صنعت تابلوسازی و چاپ را در تبلیغات تشکیل میدهند.
تیم محترم برگزار کننده، اگر بنا بود چنین فضایی را ببینیم خیابان ظهیرالاسلام و بازار پله نوروزخان جذاب و کاربردیتر بود! اگر دم از بازاریابی و برندسازی میزنید، بازیکنانش را به میدان بیاورید یا اگر توانش را ندارید نامش را به «نمایشگاه چاپ، فروش هدایای تبلیغاتی که تنها اسمبل آن توسط برند مذکور انجام شده، ساخت مهر و فروش سررسیدهای مختلف» بگذارید تا ما بدانیم با چه فضایی روبه رو هستیم.
مارکتینگ ایران بزرگتر دارد!
با این فضا عملا موضوعاتی مثل: شبکه سازی حرفهای، معرفی دستاوردها و نوآوریهای صنعت، کارگاههای جذاب آموزشی، ارزش رسانهای و خبری، تنوع در ارائه خدمات و … پوچ میشود!
اما همه اینها به ما مربوط نیست، نمایشگاه باشد یا بازارچه نوروزی، عطا و لقایش از آن شما است، اما برگزاری چنین نمایشگاهی با این شرایط، بدون برندهای بزرگ و مرتبط و بدون محتوا و ارزش افزوده با نام صنعت بازاریابی و هرچه به آن مربوط است، تصویری منفی از این صنعت در ذهن عموم مردم به جا نمیگذارد؟ البته که میگذارد! مارکترها بهتر متوجه این تاثیر میشودند.
در نتیجه باید گفت این نمایشگاه و تیم برگزارکنندهاش احتیاج به یک تغییر رویکرد اساسی دارد، یا با برنامهریزی و تغییر استراتژی، ورق را به آنچه در گذشتههای دور بودهاید بازگردانید و یا نانتان را از نام مارکتینگ درنیاورید.
حالا زمان قدردانی فرا رسیده است!
هرچند وقت یک بار، لینکدین پر میشود از تصاویر دورهمی فعالان مارکتینگ در ایونتها و رویدادهای کوچک اما تخصصی! ایونتهایی که با همت دلسوزان و با حمایتهای حداقلی شکل میگیرند.
این رویدادها معمولاً فضای مناسبی برای تبادل دانش و تجربیات میان حرفهایها و علاقهمندان به حوزههای خاص تبلیغات و بازاریابی فراهم میکنند. این رویدادها برخلاف نمایشگاههای بزرگ که ممکن است فاقد تمرکز کافی باشند، بر روی مباحث دقیق و جزئیتر تمرکز دارند و به شرکتکنندگان این امکان را میدهند که به صورت عمیقتری به تحلیل و بررسی مسائل تخصصی بپردازند.
یکی از بزرگترین مزایای این ایونتها، تعامل مستقیم و نزدیک با کارشناسان و افراد با تجربه است، در چنین فضاهایی، شرکتکنندگان میتوانند از تجربیات واقعی افراد موفق در صنعت بهرهمند شوند و سوالات خود را در مورد چالشها و مسائل روز مطرح کنند. این نوع ایونتها معمولاً کوچک و متمرکز هستند، بنابراین امکان برقراری ارتباطات موثرتر و بحثهای عمیقتر وجود دارد.
علاوه بر این، ایونتهای تخصصی کوچک فرصتی برای ارتقای سطح دانش و توانمندیهای فردی هستند. بسیاری از این رویدادها شامل: کارگاهها، سخنرانیها و جلسات آموزشی هستند که به شرکتکنندگان کمک میکنند تا مهارتهای جدیدی یاد بگیرند و با روندهای جدید در بازاریابی آشنا شوند. این کارگاهها میتوانند به افراد کمک کنند تا دانش خود را بهروز کرده و از روشها و استراتژیهای نوین در دنیای تبلیغات و مارکتینگ بهرهبرداری کنند و این امکان را میدهند که حاضرین با افراد مشابه خود در سطح عمیقتری آشنا شوند و همکاریهای آینده را پایهگذاری کنند. این ارتباطات میتوانند به رشد شغلی و گسترش فرصتهای تجاری در آینده کمک کنند.
بدیهی است ایونتهای تخصصی کوچک توسط رسانههای مارکتینگ و اعضای آنها میتوانند بستری عالی برای بهاشتراکگذاری نوآوریها و پیشرفتهای صنعت باشند. با توجه به اینکه این رویدادها به صورت متمرکز بر موضوعات خاص برگزار میشوند، احتمال بهروز بودن مطالب و همگام بودن با تغییرات سریع صنعت وجود دارد و شرکتکنندگان میتوانند اطلاعات ارزشمندی کسب کنند که به آنها کمک خواهد کرد تا در رقابتهای حرفهای پیشرو باشند.
در انتها باید گفت شاید در روزهای سخت و پراسترس صنعت مارکتینگ، همین حضور کنار یکدیگر باعث امیدواری و حفظ ساخت یک آینده روشن است و تا همیشه باید از تمام کسانی که دغدغهمند این صنعتاند و از روی مسئولیت گامی برای آن برمیدارند سپاسگزار بود.
اخبار مربوط به مارکتینگ را از رسانه تخصصی سکودار دنبال کنید.
مطالب پیشنهادی: